fbpx
Her ser vi at det gjøres en test av hvordan dråper sprer seg i lufta ved bruk av fløyte. Foto: Korforbundet

Gir sang større fare for dråpesmitte enn latter?

I en ny korona-relatert studie har man sett nærmere på hvordan dråper sprer seg ved blant annet opera, latter og diktlesning. Er det verre å synge i kor enn å le godt og lenge sammen med familie og venner? SINTEF gir oss svaret.

I tiden som har gått har SINTEF gjort studier i forhold til hvor mye dråper sprer seg i lufta ved sang og bruk av blåseinstrumenter. For å gjøre tester har SINTEF hatt med seg to kvinnelige sangere. En profesjonell operasanger, og en som ikke jobber som sanger. I tillegg ble det testet tuba, fløyte og klarinett. Ved testene kom det fram at sang produserer flere dråper i lufta, sammenlignet med snakking og diktdeklamering. Men fører sang til større fare for dråpesmitte enn latter?

I studien kommer det frem at sang utgir omtrent den samme spredningen av dråper som en god latter.
-Vi har sett at vanlig tale og deklamering av dikt produserer færre dråper enn sang. De fleste dråpene som ble målt, fulgte en ballistisk bane. Vi har estimert at de fleste traff bakken etter omtrent én meter, forklarer forsker Tim Dunker.

Resultatet av forskningen er gledelig for kulturlivet som kan holde i gang aktiviteten med visse forhåndsregler.
-Dette er gode nyheter for oss i kulturlivet. Det understøtter at det er forsvarlig å drive med kulturaktiviteter med de avstandsreglene vi har i Norsk musikkråds veileder. Vi er glade for at aktiviteten nå starter opp igjen rundt i Norge, sier generalsekretær Åsmund Mæhle i Norges Korforbund.

Lese mer om forskningen og se sluttnotatet her.

Del saken med verden!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

FØLG FRILYNT PÅ SOSIALE MEDIER

Publisert: 10. september 2020
Robin Horsgaard Larsen

Robin Horsgaard Larsen