En monolog er enetale og blir fremført eller lest av kun en person. Monologer finnes i alt fra teater, film, revy, opera og bøker men omtales kanskje aller mest innen teateret som en fremførelse alene for skuespilleren.
Du kjenner kanskje til setningen ”å være, eller å ikke være”, fra en av teaterhistoriens mest kjente monologer, fremført av Hamlet. Eller så har du kanskje hørt om ”Bukkerittet” fra ”Peer Gynt”? Dette også en verdenskjent monolog fremført utallige ganger. Du har kanskje sett monologer fremført i Revy? Enten det er vaktmesteren som kommer inn for å forstyrre forestillingen med en tordentale om alt som skal fikses, eller den lokale vaskedamen som fremfører sin klagemonolog om dårlige arbeidsforhold og for lav lønn? Uansett hvordan ditt forhold til monologer er, prøv deg frem… Det er ingen fasit på hvordan en monolog skal se ut. Men det er allikevel noen retningslinjer som kan være lure å tenke igjennom før du begynner å skrive:
- Husk at monolog er enetale. Unngå derfor å skrive dialog mellom to ulike karakterer. Hold deg til kun en karakter.
- Bestem deg for hvem rollen snakker til. Seg selv? Publikum? En annen person? Eller kanskje i telefonen? Bruk fantasien, men vær bestemt i valget.
- Bestem deg for hvem karakteren er. Kjønn, alder, personlighet. Det er ikke nødvendig å skrive en lang rollebeskrivelse i manus, dette kan skuespillerne tolke selv, men ta et bestemt valg som forfatter, så blir det lettere å tolke for de som skal jobbe med teksten din.
- Prøv å unngå klisjeene, typiske ungdomsproblemer er ikke nødvendigvis det ungdom selv ønsker å fremføre i en auditionsammenheng.
- Teksten bør ha en start, en hoveddel og en slutt.
- Prøv å overraske leseren/seeren. Kanskje tar historien en uventet vending mot slutten?
Vi ønsker deg lykke til med arbeidet, og har du spørsmål eller uklarheter du trenger svar på, så ikke nøl med å ringe eller sende oss en mail, så skal vi se hva vi kan hjelpe med J
Tvi tvi!