Vi i Frilynt Norge er stolte, og glade over å presentere vår nye generalsekretær, Elin Rise. Hun startet allerede 1. desember, og har raskt funnet sin plass hos oss. Her kan du lese vårt intervju med Elin.
Kan du fortelle litt om deg selv? Hvem er Elin, både som person og profesjonelt?
Jeg er en som lar meg engasjere av mennesker, historier og samfunnsspørsmål. Privat er jeg en nostalgisk, familieorientert person, som alltid har et kreativt prosjekt gående.
Profesjonelt, har jeg brukt mye tid på å dykke ned i diskriminerings- og likestillingsspørsmål, på både individ- og samfunnsnivå. Jeg vet mye om hvor viktig det er å bygge strukturer og systemer som rommer mangfoldet av hvem vi er. Det er noe jeg brenner for, og det faller godt sammen med mine personlige verdier. Jeg elsker hvordan vi alle er unike, og tror sterkt på at vi både har det best, og blir den beste utgaven av oss selv, når vi kan være den vi er.
Hva er din bakgrunn innen kultur, frivillighet eller ledelse, og hvordan tror du dette vil hjelpe deg i rollen som generalsekretær?
Jeg er et kommunikasjonshode som har mest erfaring fra ideell sektor. De siste fem årene har jeg ledet et større nybrottsarbeid hvor vi utviklet nye løsninger, og jobbet interessepolitisk for en realisering av menneskerettighetene til funksjonshemmede i Norge.
Det jeg tror vil hjelpe meg i rollen som generalsekretær, er at jeg er vant til å samarbeide med en bredde av ledere, spesialister og privatpersoner. Jeg liker å ha roller hvor jeg må lytte til ulike perspektiv, se sammenhenger og helhet, og stake ut veien mot felles mål.
Jeg tror også det vil hjelpe meg at jeg elsker teater og teaterfolk! Jeg har bare vært her i én måned, men kjenner meg allerede hjemme. Jeg tror det handler om at alle vi som er en del av Frilynt Norge deler samme lidenskap.
Hva motiverte deg til å ta på deg denne rollen i Frilynt Norge?
Rollen gir meg en mulighet til å ta fatt på spennende oppgaver, og bruke den profesjonelle erfaringen min på en meningsfull måte. I tillegg er feltet dypt meningsfullt for meg som privatperson. Jeg har hatt en kjærlighet for teater så langt tilbake som jeg kan huske.
Som 6-åring ble jeg fengslet av teaterklassikerne i sorthvit som ble sendt på TV. Og da jeg fikk se Oliver Twist på Chateu Neuf som 8-åring, var jeg frelst. Jeg har et sterkt minne om at jeg året etter gikk rundt i sirkel mens jeg stirret på en hvit konvolutt fra Sjøbodteateret. Jeg hadde ventet i over ett år på at det skulle bli ledige plasser, og nå hadde det kommet et svar. Jeg turte nesten ikke åpne det. Livredd for å få et nei. Og jeg husker lykkefølelsen da jeg forstod at jeg hadde fått plass! Det å få være del av en amatørteatergruppe som barn, hadde umåtelig stor verdi for meg. Jeg synes det var fryktelig skummelt å stå på scenen, men elsket å være en del av teaterlivet. Og sånn er jeg egentlig fremdeles.
Etter 3-4 spennende år i Sjøbodteateret, sluttet jeg. Men jeg fortsatte å søke etter det. Som russ ble jeg revysjef – en rolle jeg virkelig elsket! Og etter hvert våget jeg meg til en liten birolle i en oppsetning hos Nøtterøy amatørteater, bare for å få være en del av miljøet igjen. Senere har jeg kost meg mest som publikum, og der er jeg skikkelig god!
Rollen i Frilynt gir meg mulighet til å kombinere min profesjonelle erfaring med en personlig lidenskap. Og for det, er jeg evig takknemlig.
Hva er din visjon for Frilynt Norge i tiden som kommer?
Min visjon er å bli et enda mer samlet og synlig Frilynt.
I det legger jeg, at vi som administrasjon blir enda mer kjent med behovene i medlemslaga, og at arbeidet vårt blir enda tydeligere styrt etter det. Samtidig ønsker jeg at laga skal bli mer kjent med oss som jobber her, og hvordan vi kan være en støtte, både administrativt og kunstnerisk!
Ved å samle stemmene våre, og bruke vår felles kraft i møte med beslutningstakere, har vi også større sjans for gjennomslag for det som er viktig for oss.
Er det spesielle saker eller prosjekter du brenner for, og ønsker å prioritere?
Nå i begynnelsen er jeg først og fremst opptatt av å bli godt kjent og forstå helheten, men jeg brenner for å skape bærekraftige løsninger for både folk og organisasjon, så jeg er ikke redd for å sette i gang tiltak der det trengs underveis.
Hva inspirerer deg i hverdagen? Har du en hobby eller interesse som gir deg ekstra energi?
Jeg bruker hvert eneste frie øyeblikk i mitt kreative rom. Det er der jeg drømmer, bearbeider, pusher meg selv og grunner over ting. Jeg glemmer tid og sted når jeg jobber med tekst og tegning, og jeg har prøvd meg på ulike formater som roman, barnebok og tegneserie. Akkurat nå er jeg oppslukt i et mer komplekst og samfunnskritisk drama hvor jeg får bearbeidet all uretten jeg har sett i forbindelse med rettighetsfeltet jeg kommer fra.
Hva er det viktigste du ønsker å formidle til Frilynt Norges medlemmer nå som du trer inn i denne rollen?
At jeg tar denne rollen med stor ydmykhet for engasjementet, kompetansen og frivilligheten som legges ned overalt. Jeg gleder meg til å bli kjent med dere, og finne ut hvordan jeg best kan bidra for at vi skal nå de målene vi setter oss.
Hva gleder du deg mest til å ta fatt på som generalsekretær?
Lytte og lære, og legge puslespillet.
Hvis du måtte beskrive deg selv med tre ord, hvilke ville du valgt?
Engasjert, oppmerksom og målrettet.
Hva er ditt favoritt teaterstykke?
Det er vanskelig å velge én favoritt fordi teater og scenekunst har gitt meg så mye ulikt gjennom livet.
Som barn, ble jeg som sagt fjetret av musikalen Oliver Twist, og deler av den sitter fortsatt i meg. Men så var det jo også selveste Wesenlund som stod der, så mektig og svær, i stor kontrast til den lille og spe Oliverhan holdt i armen. Jeg kan fremdeles høre den dype røsten hans som sang Gutt til salgs.
Samtidig har jeg et fjernt minne av å bli sugd inn i magien av kostymer og fargerik tyll under en liten danseoppvisning av En midtsommernattsdrøm.
Senere har The Phantom of the Opera blitt en av mine store favoritter. Musikken, dramaet og de sterke følelsene treffer meg dypt hver gang.
Og så må jeg nevne Ibsen, hans stykker treffer meg selvsagt fordi de er så dypt menneskelige og tidløse, men også fordi jeg kommer fra et rettighetsfelt hvor hele hensikten er å utfordre det etablerte samfunnet til det bedre. Det gjør at jeg kan analysere og analysere et stykke av Ibsen, og bare bli mer og mer fascinert av hvor brilliant han var i å fremstille sin samfunnskritikk.
Det er kanskje av samme grunn at jeg liker jeg hvordan revy sparker oppover, samtidig som jeg setter stor pris på å le og la meg selv bli underholdt.
Teater for meg handler om muligheten til å koble meg på hele spekteret av følelser – alt fra det dype og smertefulle, til det varme, lette og humoristiske. Så favoritten min er kanskje bredden i seg selv. Det at teater er så altomfattende.