fbpx

Lettelser som ikke treffer lokalt kulturliv

Publisert: 26. januar 2022

Når man ser på lettelsene regjeringen kom med torsdag 20. januar kan man med første øyekast tenke at ting blir lettere, og salene kan fylles. Men sånn er det ikke. For veldig mange hjelper disse lettelsene ingen ting.

Taket på 200 publikummere på innendørsarrangementer med faste, tilviste plasser er nå hevet til 1500. For at et lokale kan ha 1500 personer inne, må publikummet deles inn i kohorter på 200, og de 1500 kan maksimalt utgjøre 50 prosent av lokalets kapasitet.

Innendørs arrangementer med faste tilviste plasser:

  • Inntil 1 500 personer og maksimalt 50 prosent kapasitet.
  • Ved arrangementer hvor det er flere enn 200 personer til stede samtidig, skal de som er til stede, fordeles i kohorter på inntil 200 personer. Det skal hele tida være minst to meters avstand mellom kohortene.

Utendørs arrangementer med faste tilviste plasser:

  • Inntil 3 000 personer og maksimalt 50 prosent kapasitet.
  • Ved arrangementer hvor det er flere enn 500 personer til stede samtidig, skal de som er til stede, fordeles i kohorter på inntil 500 personer. Det skal hele tida være minst to meters avstand mellom kohortene.

For både innendørs og utendørs arrangementer gjelder følgende:

  • Arrangøren skal sørge for at alle som er til stede, skal kunne holde minst 1 meters avstand til andre som ikke er i samme husstand eller er tilsvarende nære, målt fra skulder til skulder. 
  • Istedenfor 1 meters avstand kan arrangøren sørge for at publikum har minst ett ledig sete mellom seg på samme seterad fra de ankommer arrangementet. Personer fra samme husstand kan sette seg nærmere hverandre etter ankomst.
  • Arrangøren må sørge for at kohortene har separate toalettfasiliteter, garderober og evt. servering.
  • Det forutsettes smittevernfaglig forsvarlig drift av arrangementene. Arrangører som planlegger for mer enn 200 i publikum, skal utarbeide en skriftlig plan for hvordan et forsvarlig smittevern skal ivaretas på det stedet arrangementet gjennomføres.

En stor ekstrajobb

Hver kohort må ha egne garderober, toaletter og serveringssteder (kiosk, bar e.l.). For medlemslag av Frilynt Norge er dette nærmest umulig å etterfølge.

– For de fleste lag og foreninger som arbeider med lokalkultur, vil restriksjonene i praksis si at man kun kan ha 200 personer per forestilling. De fleste kulturlokaler har ikke tilrettelagte fasiliteter for å kunne dele publikum inn i kohorter med separate toalettfasiliteter, garderober og servering. Selv på større kulturhus vil jeg anta at det er vanskelig å kunne dele opp publikum for å så kunne gi de for eksempel separate toalettfasiliteter. Om lag og foreninger velger å gjennomføre innenfor reglementet, vil det bli en stor ekstrajobb for å få dette til å fungere i praksis, mener generalsekretær i Frilynt Norge, Joachim Svendsrød.

I opposisjon var kulturminister Trettebergstuen svært kritisk til den forrige regjeringens innsats overfor kulturen. Derfor hadde Frilynt Norge og kulturnorge generelt store forventninger til hva Trettebergstuen ville utrette som kulturminister.

– Det er synd at Kulturministeren ikke prioriterer lokalkulturens behov høyere. Dette er helt klart lettelser på papiret, men å få dette til i praksis tror jeg er vanskelig for små til mellomstore lag i lokalt kulturliv. Det er fler som irriterer seg på at man kan bruke samme toalettfasiliteter på et kjøpesenter, og sitte side om side på bussen bare man har munnbind. Er det ikke mulig å overføre noe av dette til kultursektoren, spør Svendsrød.

Ildsjelene må ikke brennes ut

Kulturminister Trettebergstuen siteres i regjeringens pressemelding på at hun håper de kan åpne mer for arrangementer når tiltakene på nytt skal vurderes i starten av februar.

– Jeg håper selvsagt at lettelsene som er presentert er bra for de største aktørene i kultursektoren, men håper at lokalkulturen prioriteres i neste omgang. Lokalkulturen har slitt med strenge tiltak i snart to år, og vi ser behovet for at disse igjen kan komme i gang, slik at ikke ildsjelene brenner seg ut, og tilbudet blir borte, avslutter Joachim Svendsrød.

Del saken med verden!

FØLG FRILYNT PÅ SOSIALE MEDIER

PUBLISERT AV
Picture of Robin Horsgaard Larsen
Robin Horsgaard Larsen