fbpx

Miljørevyen
Folkefiende eller -venn?

 

Frilynt Norge har utviklet en ungdomsrevy med fokus på klima og miljø. Klima er en av de største utfordringene verden står ovenfor i dag. Vi ønsker derfor å bedre unges holdninger, kunnskap og engasjement om miljø og klima. Ved å gjøre dette gjennom en revy får man fram engasjement på en helt annen måte enn tradisjonelle debatter og informasjonstiltak. I vårt tidligere arbeid har revyformen vist seg å være en effektiv måte å jobbe med ungdom og holdninger.

Frilynt Norge har fått støtte fra LNU Bærekraft og Andebu Sparebank til å gjennomføre dette prosjektet.

Dette er en ungdomsrevy skrevet av André Kristoffersen-Klausen og Øyvin Hansen, på bestilling fra Frilynt Norge. Bruk av manus OG musikk skal være GRATIS og tilgjengelig for alle, men du må søke om spilletillatelse.

På denne siden kan du lese mer om Miljørevyen, og søke om å sette det opp.

Den lille byen Snarvik ligger idyllisk til ved Snarsjøen, en liten innsjø med et yrende sommerliv, strender og båtliv. På varme dager er Snarøya det mest populære stedet. Øya har noen få hytter, vakker natur og en flott strand der sommerturister og fastboende koser seg. Fra Snarvik går det en koselig ferge til Snarøya. 

Historien starter med et hyggelig gjensyn. Tvillingene Hans og Greta har tilbragt sine barndoms sommerferier på Snarøya og i den lille byen Snarvik. Etter mange år kommer de tilbake og møter igjen kjente og kjære personer i byen. Gjennom de to hovedpersonene blir vi kjent med mange artige personer og steder: Borgemesteren Donald Sump, dykkerentusiasten, fugleentusiasten, professoren, fergemannskapet, turistsjefen, redaktøren av lokalavisa, naturistene som leter etter stranda si, fabrikkarbeiderne på vedkraftverket, fiskerne osv. Mange av byens folk skryter av utviklingen de siste året, ikke minst av at man nå har varmt vann hele året, takket være oppvarmingen med vedkraftverket.

Hans og Greta er glade for å komme tilbake og møte igjen kjente og kjære. Men de oppdager snart at noe er forandret i Snarvik: skogen forsvinner, sjøen er ikke lenger så klar og drikkevannet smaker rart. Ettersom de stadig oppdager forurensning og miljøskader, spør de befolkningen, men det gjennomgående svaret er at det ikke er noe å bry seg om, at det er naturlige endringer og at det vil gå over.

I starten av andre akt oppsummerer Hans og Greta hva de har observert. Greta har også fått en forsker til å undersøke litt. Nå sitter de med konklusjonen: Snarvik er i ferd med å forgiftes, fisk, fugl og natur forsvinner. De må gjøre noe! Og skal man få bukt med problemene må man gjøre ubehagelige tiltak. Kraftverket må legges ned, de må slutte å varme vannet. Fergedriften må innstilles og alle må sortere søpla og gjenvinne produkter.

Nå går de to ungdommene en ny runde i byen for å fortelle om de dårlige nyhetene. Det går ikke så bra. Borgermesteren ler av dem. Redaktøren tror ikke på dem. Fabrikkeieren ber dem pakke seg av gårde. Den eneste som gir dem et lite håp i denne runden er borgermesteren som foreslår et folkemøte med folkeavstemming (fordi han er 100 pst sikker på å vinne)
På tross av latterliggjøring og aggresjon i store deler av byen, får ungdommen støtte fra skolebarna (og en litt skrudd professor). Barna gir seg ikke, men mobiliserer protestaksjoner og skolestreik. Også dette faller i dårlig jord hos de voksne. Noen starter til og med en folkeaksjon mot miljøhysteri, og de to tvillingene blir truet på livet. Ungdommene er nær ved å gi opp da det plutselig dukker opp noen voksne støttespillere. Dette er særlig de som opplever problemene på kroppen: dykkerentusiasten, fuglekikkeren og ikke minst fiskerne.

Dermed fortsetter kampen. Flere blir med ungdommene. Det nærmer seg folkemøte og avstemming, og ungdommene får stadig større håp om gjennomslag. Men motstanden er fremdeles sterk, ikke minst fra de som blir rammet hardt, som fabrikkarbeiderne og reiseoperatøren og psoriasispasientene.

I siste scene er vi på folkemøtet, der folket skal stemme over om man skal fortsette som før eller velge en miljøvennlig vei. Her blir aktører og publikum blandet sammen før de går til avstemming. Ordstyrer banker i klubben og hever stemmen: «Vi går til avstemming! …og det stemmes….BLACKOUT SLUTT

Hans
En kvikk, morsom, positiv og men litt engstelig fyr som prater mye og lar seg begeistre av det meste. Har imidlertid stor respekt for sin tvillingsøster Greta og lytter til hennes visdom. Tvillingene har mistet sine foreldre, noe som gjør dem enda mer knyttet til hverandre. 

Greta
Graver og spør om det meste. Er nysgjerrig, vitebegjærlig, ganske sta og ofte bekymret for fremtiden. Er heller ikke redd for å stå opp mot makta dersom det er noe hun tror på. Er veldig glad i sin tvillingbror Hans, som ofte kan muntre henne opp når hun blir tatt av håpløshet og tungsinn.

Farmor
Farmor er en gammel kul dame som kjører Harley og lever livet. Sliter med å forstå tekniske dupeditter, mobiltelefon, sosiale medier og nettsvindel. Forstår heller ikke noe særlig av naturkrisa i Snarvik og holder først med Sump før hun mot slutten velger å støtte opp om barnebarna.

Borgermester
Borgemesteren er en lokal Donald Trump, selvsikker, sta men ikke veldig intelligent. Er en ekte populist, med liten respekt for unge som ikke har stemmerett, men vil gjerne holde seg inne med maktpersoner i samfunnet. Er også litt forfengelig og svært opptatt av kjedet sitt.

Assistenten
Borgermesterens assistent Ferdinand er en stor beundrer av Sump og forsøker som best han kan å heie og støtte ham – og ikke minst le høyt av vitsene hans. Er ikke alltid like flink til å forstå når han skal pratet og når han bør holde kjeft, så han blir ofte irettesatt av sjefen.

Redaktør
Redaktøren ønsker å drive en glad-avis og vil helst ikke skrive noe negativt/kritisk om lokalsamfunnet. Heier uhemmet på Sump, lar seg lett smigre og glemmer å være kritisk journalist.

Turistsjef/reiseoperatør
Turistsjefen er opprinnelig fra Frankrike men har falt for Snarvik og ønsker å fortelle verden hvor flott det er i den lille byen. Har bygget opp sin virksomhet omkring psoriassis-pasienter og utnytter disse så godt han kan, men tar gjerne i mot andre grupper. Når virksomheten hans blir truet er han villig til å ty til alle midler for å stoppe sine motstandere.

Guide

Turistsjefens venstre hånd og guide for turistene. Skryter uhemmet av hver minste detalj i byen men sliter litt med engelsken på sine guidede turer..

Psoriassis-turister
En glad gjeng som elsker sol og saltvann. Mange av dem litt enkle campingfolk med sansen for rulletobakk, crocs og dansebandmusikk. (Muligens er noen av dem kjent fra camping-reality-serier).

Skiturister (og -smørere)
Skituristene er ihuga langrennsentusiaster, med mange Birken-deltakelser på merittlista. Har med seg haugevis med ski for ulike forhold, men er ikke forberedt på at Snarvik er snøfritt og sommerlig. Skituristene må etterhvert godta at de må gå på rulleski – men hva med smøreteamet?

Naturister
Gjennomgangsfigurer som stadig leter etter naturiststranda. Følger de strenge sosiale normene om alltid å gå nakne, selv om det kan by på problemer.

Fabrikkeier
En forretningsmann av den gamle sorten. Opptatt av fabrikken, drift, utvikling og profitt. Mener arbeiderne skal adlyde sjefen og ellers holde kjeft.

Tømmerhoggerne og vedfyrerne
Skikkelig arbeidsfolk, som svetter og jobber for penga, men stempler ut presis klokken 1600. De jobber fysisk og er spreke. Glade i å synge. Litt som gruvearbeiderne i Snehvit. Vedfyrerne er litt yngre og mer opptatt av party. Begge tjener godt og mener det er deres fortjeneste at Snarvik er et rikt samfunn.

Ferge-billettør
Etter en lang kariere som buss- og trikkesjåfør har hen nå gått over til båt. Liker maktposissjonen og muligheten til å dirigere og herse med folk. Glemmer seg av og til («dørene lukkes») men stortrives og gir gjerne litt guiding til passasjerene. Snakker alltid i megafon/høyttaler.

Fergemannskap
Trafikkdirigenter, kantinepersonale og maskinist. Danseglade arbeidere, sjefer med stor makt på hvert sitt område.

Den helskrudde professoren
En smart og sær professor, med enorm kunnskap og svært dårlige sosiale antenner. Elsker å grave seg ned i bittesmå problemstillinger. Blid og positiv. Helt uinteressert i eget (eller andres) utseende. Ef fortvilet over situasjonen og at ingen forstår ham, men blir myk over hans to hjertebarn: pungrottene Stein og Nina.

Egon Møkk
I motsetning til professoren er Egon Møkk (Elon Musk) en moderne oppfinner som er opptatt av kule duppedingser. Har alt det siste f.eks. innen elektronisk stemmestyring. Bidrar med de smarte løsningene, og har også et prosjekt med kumøkk og metan fra kuer. Møkk har også en ikke fullt så oppvakt assistent.

Elever
Elevene på skolen er engasjerte og opptatt av fremtiden, kloden og miljøet. Mange i sterk opposisjon til foreldrene (borgermester, fabrikkeier mv) og streiker gjerne for det de tror på.

Fiskere
En gjeng nordlendinger som har flyttet til Snarvik for å livnære seg på fiske. Men disse er blant de som først merker konsekvensene av utslipp og varmt vann, og er naturligvis svært interesserte når noen forsøker å finne årsakene til dette. Fiskerne er ramsalte og friske i språkbruken. En av dem, Roy, har også et øye til farmor.

Aksjonister mot klimahysteri
Gamle menn som har gått livets skole og vet det meste. Skråsikre, kunnskapsløse og fulle av hersketeknikker. Trekker svært enkle slutninger og framfører de med tyngde. Har oppdaget internettet og finner sin kunnskap på sære sider. Har også begynt å bruke sosiale medier, men gjør stadig blemmer der.

Dykkerentusiasten og fugleentusiasten
Meget kunnskapsrike og ensporede naturelskere. Har personlig forhold til mange fugler og fisker (kanskje deres nærmeste venner).  Kamuflerer seg med busker og tang. Etterligner gjerne fugler og fisk når de skal forklare seg.