fbpx

En helt ny ungdomsrevy

Publisert: 21. september 2022

Frilynt Norge har over et par år samarbeidet med to manusforfattere om å lage en splitter ny ungdomsrevy, og endelig er den klar: «Miljørevyen- Folkefiende eller- venn?»

Revyen skal i år ha sin urpremiere hos vårt medlemslag, SUS-revyen. Deretter vil manuset, med tilhørende singback og øvefiler, være åpent for bruk av våre medlemslag- helt gratis!

Stykket er skrevet av forfatterne André Kristoffersen-Klausen og Øyvin Hansen, med støtte fra Andebu Sparebank og LNU Bærekraft, og har en handling satt til et lite fiktivt lokalsamfunn; Snarvik. I tiden fremover er det bare å holde øynene åpne for denne helt ferske ungdomsrevyen, og se på mulighetene for å sette den opp i din teatergruppe!

Synopsis

Den lille byen Snarvik ligger idyllisk til ved Snarsjøen, en liten innsjø med et yrende sommerliv, strender og båtliv. På varme dager er Snarøya det mest populære stedet. Øya har noen få hytter, vakker natur og en flott strand der sommerturister og fastboende koser seg. Fra Snarvik går det en koselig ferge til Snarøya.

Historien starter med et hyggelig gjensyn. Tvillingene Hans og Greta har tilbragt sine barndoms sommerferier på Snarøya og i den lille byen Snarvik. Etter mange år kommer de tilbake og møter igjen kjente og kjære personer i byen. Gjennom de to hovedpersonene blir vi kjent med mange artige personer og steder: Borgemesteren Donald Sump, dykkerentusiasten, fugleentusiasten, professoren, fergemannskapet, turistsjefen, redaktøren av lokalavisa, naturistene som leter etter stranda si, fabrikkarbeiderne på vedkraftverket, fiskerne osv. Mange av byens folk skryter av utviklingen de siste året, ikke minst av at man nå har varmt vann hele året, takket være oppvarmingen med vedkraftverket.

Hans og Greta er glade for å komme tilbake og møte igjen kjente og kjære. Men de oppdager snart at noe er forandret i Snarvik: skogen forsvinner, sjøen er ikke lenger så klar og drikkevannet smaker rart. Ettersom de stadig oppdager forurensning og miljøskader, spør de befolkningen, men det gjennomgående svaret er at det ikke er noe å bry seg om, at det er naturlige endringer og at det vil gå over.

I starten av andre akt oppsummerer Hans og Greta hva de har observert. Greta har også fått en forsker til å undersøke litt. Nå sitter de med konklusjonen: Snarvik er i ferd med å forgiftes, fisk, fugl og natur forsvinner. De må gjøre noe! Og skal man få bukt med problemene må man gjøre ubehagelige tiltak. Kraftverket må legges ned, de må slutte å varme vannet. Fergedriften må innstilles og alle må sortere søpla og gjenvinne produkter.

Nå går de to ungdommene en ny runde i byen for å fortelle om de dårlige nyhetene. Det går ikke så bra. Borgermesteren ler av dem. Redaktøren tror ikke på dem. Fabrikkeieren ber dem pakke seg av gårde. Den eneste som gir dem et lite håp i denne runden er borgermesteren som foreslår et folkemøte med folkeavstemming (fordi han er 100 pst sikker på å vinne)
På tross av latterliggjøring og aggresjon i store deler av byen, får ungdommen støtte fra skolebarna (og en litt skrudd professor). Barna gir seg ikke, men mobiliserer protestaksjoner og skolestreik. Også dette faller i dårlig jord hos de voksne. Noen starter til og med en folkeaksjon mot miljøhysteri, og de to tvillingene blir truet på livet. Ungdommene er nær ved å gi opp da det plutselig dukker opp noen voksne støttespillere. Dette er særlig de som opplever problemene på kroppen: dykkerentusiasten, fuglekikkeren og ikke minst fiskerne.

Dermed fortsetter kampen. Flere blir med ungdommene. Det nærmer seg folkemøte og avstemming, og ungdommene får stadig større håp om gjennomslag. Men motstanden er fremdeles sterk, ikke minst fra de som blir rammet hardt, som fabrikkarbeiderne og reiseoperatøren og psoriasispasientene.

I siste scene er vi på folkemøtet, der folket skal stemme over om man skal fortsette som før eller velge en miljøvennlig vei. Her blir aktører og publikum blandet sammen før de går til avstemming. Ordstyrer banker i klubben og hever stemmen: «Vi går til avstemming!… og det stemmes…

Del saken med verden!

FØLG FRILYNT PÅ SOSIALE MEDIER

PUBLISERT AV
Robin Horsgaard Larsen
Robin Horsgaard Larsen